Dela nyhet
Del 2. En gammal man minns så gott han kan...
24 mar 2021

Nästa år fyller vi 100år. Sigurd Fridzén som var född 1916 skrev ner lite om sina minnen från skytteföreningen. Sigge var en duktig fältskytt och var med i föreningen sedan barnsben fram till han dog april 2001. Född och uppväxt i Täby kyrkby.
Del 2. Ett första försök...
Vilka var det nu som sköt då Sigfrid och Erik var och tittade på de sköt.
I Täby fanns tidigt ett intresse för den frivilliga skytterörelsen.
Redan 1914 i skuggan av första världskrigets nationella strömningar, bildades en skytteförening den 17 september 1914. Det var på initiativ av dåvarande ägaren av Nygård, häradshövding F. O. Lagerstedt som man i Täby skolhus bildade en skytteförening vid namn Täby skytteförening. Nu var inte ensam vid bildandet utan fler från kyrkbyn och nere från Näsby. Redan efter en månad efter bildandet var föreningen igång med sina skjutningar på en provisorisk skjutbana över en avmejad åket norr om skogberga gård. Materialboden var vid Skogberga och därifrån bars de två tavelramarna ned till och ställdes upp med med hjälp stöttor. Föreningen blev snabb rätt stor och hade ca 80 medlemmar. De flesta sköt från 200m och man sköt både liggande och knästående. Några få duktiga och äldre fick skjuta stående.
Efter några månader avgick ordförande i samband med att han flyttade från orten. Resten av styrelsen var splittrade och hade svårt att komma över hur verksamheten skulle genomföras. Året efter 1915 beslöt föreningens årsmöte att man skulle slås ihop med Näsby-Viggbyholm skytteförening. Men det var inte mer än ett fåtal medlemmar som fortsatte skjuta i den ihopslagna föreningen. De flesta tyckte det var för långt att ta sig ner till skjutbanan i Viggbyholm.
År 1918 var även Näsby-Viggbyholm skytteförening på upphällningen av bristen på intresse.
Så vilka var det som sköt då Erik och Sigvard var och tittade 1920? Skyttar som bodde i kyrkbyn och rester av Näsby-Viggbyholm?
Del 3 kommer nästa vecka.